Doping, overeenkomen met de vaststelling en weddenschappen in de sport

8 september 2010, dat is het moment waarop Roy Sentjens voorlopig is geschorst door de internationale wielerbond. Er is een controle gehouden buiten de competentie en daar zijn sporen gevonden van Epo in de urine van Roy Sentjens. De manager geeft in eerste instantie aan dat Roy Sentjens de beschuldigingen ontkent. Op 16 augustus klopte men onverwacht aan bij Roy Sentjens voor de controle. Dit was een slecht moment voor de 29-jarige Nederlandse Belg. Er werd namelijk doping aangetroffen in zijn urine en hij zou daarvoor op het matje moeten komen bij de Belgische wielerbond. Er zal vervolgens vastgesteld moeten worden wat er verder gaat gebeuren. In ieder geval is Roy Sentjens tot die tijd geschorst door de UCI. Het is wel mogelijk dat hij een tegenanalyse aanvraagt. Van Gerwen zegt: “Roy ontkent de beschuldigingen en heeft nu het recht om te wachten op de resultaten van het B-staal”, zegt Van Gerwen. “We wachten de resultaten hiervan af, maar tot zolang blijft onze renner geschorst.”

Sportweddenschappen

Steeds vaker worden er sportweddenschappen gehouden, het gaat daarbij over het voorspellen van de sportuitslagen en dan wordt er geld ingezet op de uitkomst van de plaatsen. Bij de weddenschappen wordt er vaak gesproken over een online bookmaker of een website waar je online kunt wedden op bijvoorbeeld wielrennen. Hierbij kan er gedacht worden aan bijvoorbeeld de Tour de France, de Giro en de La Vuelta. Steeds meer mensen willen online gokken op wielerwedstrijden en op de tours. Het kijken is daardoor ook veel spannender geworden. Met de juiste kennis en vaardigheden kun je een heel eind komen. Je hebt nooit 100% de garantie dat je gaat winnen, het is een vorm van gokken die je veel geld kan kosten maar ook op kan leveren. Als je informatie hebt over de renners dan kun je deze kennis gebruiken om een schatting te maken hoe ze de volgende wedstrijd zullen rijden. Er kan live gegokt worden of gewed worden op koersen die gereden worden, er kan gewed worden op wielrenners, de gewonnen inzet kan ook snel aan je uit worden gekeerd en als je een echte fan bent van het wielrennen dan kijk je alle wedstrijden en wil je misschien ook wel geld inzetten tijdens de wedstrijden. Er kan ook mobiel gegokt worden op de wielerwedstrijden.

Mogelijkheden met sportweddenschappen

Er zijn verschillende mogelijkheden bij de sportweddenschappen als het over de wielersport gaat:

-Je kunt wedden op klassiekers. Het gaat hierbij dan vaak over de eendaagse wedstrijden en dan zou je kunnen denken aan de Ronde van Vlaanderen, Parijs Roubaix, Milaan – San Remo, Amstel Gold Race, Luik – Bastenaken – Luik en de Waalse Pijl. Je kunt een keuze maken welke wielrenner jij denkt dat het beste gaat presteren tijdens een wedstrijd.
-Als je gaat wedden op de Ronde van Vlaanderen, dan is dat een echte klassieker. Een andere naam voor de Ronde van Vlaanderen is Vlaanderens Mooiste. Deze is voor het eerst gereden in 1903.
-Gokken op wielrennen kan ook en dan kun je denken aan de tour bijvoorbeeld.

Wedstrijdvervalsing

Er kan sprake zijn van wedstrijdvervalsing, dit wil zeggen dat van tevoren al duidelijk is wie bepaalde resultaten zal behalen en dat is voor vele gokkers de reden om mee te doen en zo geld te kunnen verdienen. Een andere naam daarvoor is matchfixing. Een deelnemer of een andere betrokkene kan er expres voor zorgen dat ze bijvoorbeeld verliezen. Het is tegen de regels in van de sport, maar ook is het een overtreding van de wetgeving. Het zou kunnen zijn dat sporters financieel een vergoeding krijgen als ze moedwillig verliezen. Als iemand een sporter zal betalen om vals te spelen, dan is dat omkoping. Een belangrijke reden waarom dat er sprake is van matchfixing, is het gokken. Sporters kunnen hierbij het resultaat van een eigen wedstrijd bepalen. Ze kunnen moedwillig verliezen en vals spelen. Daardoor kan er veel geld verdiend worden. In Nederland komt het manipuleren van sportwedstrijden ook voor, alleen niet op grote schaal. Er zijn verschillende soorten van wedstrijdvervalsing, zoals:

-Pool hustling. Hustling wil zeggen dat iemand zijn kwaliteiten probeert te verdoezelen in de hoop dat men daardoor een zwakke tegenstander aantrekt.
-Race fixing, dit is matchfixing bij een race. Dit komt vaak voor bij de paardensport en de autosport.
-Salonremise, dit wil zeggen dat wanneer er twee voetbalteams voordeel kunnen halen uit gelijkspel en dan niet tot het uiterste zullen gaan om te winnen.
-Spotfixing, er kan gegokt worden op de kleine onderdelen van de sport.

Doping in de sport

In de sport is regelmatig sprake van dopinggebruik, zo ook bij de wielersport. Er zijn veel dopingschandalen naar voren gekomen in de wielersport en daarom heeft de sport een twijfelachtige reputatie opgebouwd. Het is verboden om tijdens wedstrijden doping te gebruiken, hierdoor zou je namelijk een voorsprong hebben op andere wielrenners die het niet hebben gebruikt. De amateursporters hebben geen controles en daarom kunnen zij wel eens prestatie verhogende middelen gebruiken bij het trainen. Er zijn verschillende soorten doping die gebruikt worden binnen de wielersport. Een dopingsoort die vaak gebruikt wordt zijn de anabolen. Het gaat dan over de anabole steroïden. Hierdoor worden de prestaties van iemand beter als ze onder invloed zijn van dit middel. Ze bevatten een lichaamseigen hormoon genaamd testosteron en ook kunnen er kunstmatige stoffen aan worden toegevoegd, zoals nandrolon en clenbuterol. Een andere soort doping is bloeddoping. Hierbij worden de rode bloedcellen in je eigen bloedsomloop ingespoten. Dit bloed zou van jezelf kunnen zijn, maar kan ook van anderen zijn die ook over deze bloedgroep beschikken. Als je meer rode bloedcellen in je bloed hebt, dan heb je vaak ook meer zuurstof in je lichaam. Dat wil dus zeggen dat het bloed harder kan rondpompen en dan kun je ook voor een langere tijd een hogere prestatie volhouden. Er kan bij doping ook gekozen worden voor EPO. Dit wordt vaak geïnjecteerd en het is een lichaamseigen stof, die in de nieren wordt aangemaakt. Als je onder invloed bent van epo dan worden er meer rode bloedcellen aangemaakt in je lichaam. Je kunt hierdoor dus ook langer doorgaan, je hebt meer zuurstof in je bloed. Ook kunnen er stimulerende middelen gebruikt worden tijdens het wielrennen. Het zijn dan middelen die de bloedsomloop van je lichaam bevorderen en je hart gaat daardoor sneller kloppen en dat wil weer zeggen dat je betere prestaties kunt leveren. Er kunnen ook hormonen gebruikt worden en die kunnen ingezet worden om de prestaties van de wielrenners te verhogen. Het is vaak een lichaamseigen hormoon dat je lichaam dus ook zelf aan kan maken. Je lichaam kan meer van een speciaal hormoon aanmaken als je het van buitenaf toe gaat voegen. Het zouden dan groeihormonen kunnen zijn, maar ook EPO kan hiervoor gekozen worden.

Doping nog steeds in wielersport

Sommige mensen denken dat de doping uit de wielersport is, maar dat is niet zo. Doping wordt nog steeds gebruikt. Dit is de conclusie van het CIRC, zij heeft een onderzoek gehouden namens het UCI naar het dopinggebruik van de laatste periode. Voor dit onderzoek zijn door het CIRC 174 personen ondervraagd en zij hebben direct en indirect te maken met het wielrennen. De personen laten weten dat de doping op een andere manier toe wordt gediend dan gebruikelijk is. Er wordt in het rapport ook beschreven hoe de renners aan hun doping komen. Een van de renners die in 2013 is betrapt op epo, geeft aan dat hij doping heeft gekregen van een amateurwielrenner. Hij was werkzaam in een dokterspraktijk in Italië. De amateurwielrenner zou een bestelling hebben geplaatst in opdracht van zijn dokter met de naam M. Ferrari. De doping kon niet op voorraad zijn, dan zou deze besteld worden in het buitenland. Vervolgens werden de middelen bezorgd bij een Zwitserse praktijk en daar zouden de wielrenners het dan op kunnen halen. Er zijn ook wielrenners die de doping konden krijgen via zaakwaarnemers. De kans om dan gepakt te worden is klein.

Doping is nog steeds niet weg uit de wielersport

Wielersport en verboden middelen

Binnen de wielersport zijn er veel situaties bekend met competitievervalsing door het gebruik van verboden middelen. Het gaat dan vaak over spierversterkers of over middelen die de uithouding vergroten of de pijngrens kunnen verleggen. Hierbij worden ook de dopingmaskerende middelen als doping aangezien.

Doping gevallen

Er is een overzicht samengesteld van dopinggevallen, maar daarbij moet vermeld worden dat niet alle wielrenners schuldig zijn of dat ze toe hebben gegeven gebruik te hebben gemaakt van doping. Het is namelijk niet voor honderd procent uit te sluiten dat sporters onterecht beschuldigd zijn. Allereerst wordt de renner genoemd, dan de nationaliteit, het verboden product, vervolgens de datum en dan de schorsing.

-Djamolidin Abdoesjaparov Vlag van Oezbekistan Oezbekistan Clenbuterol, bromantan 1997 1 jaar
-Rolf Aldag Vlag van Duitsland Duitsland EPO 1997 1 jaar
-Moreno Argentin Vlag van Italië Italië EPO 1994
-Kim Andersen Vlag van Denemarken Denemarken 1985, 1986, 1987 Levenslang
-Ivan Basso Vlag van Italië Italië Bloeddoping 2006 2 jaar
-Ben Berden Vlag van België België EPO 18 december 2004 15 maanden
-Jevgeni Berzin Vlag van Rusland Rusland EPO 1994-1995
-Laurent Brochard Vlag van Frankrijk Frankrijk EPO 1998 1 jaar
-Dave Bruylandts Vlag van België België EPO 2004 2 jaar
-Udo Bölts Vlag van Duitsland Duitsland EPO 1996-1997
-Gianni Bugno Vlag van Italië Italië Cafeïne 1994 3 maanden
-Ludovic Capelle Vlag van België België EPO 7 juni 2005 18 maanden
-Mario De Clercq Vlag van België België EPO 2001 2 jaar
-Ludo Dierckxsens Vlag van België België Synacten (cortisone) met voorschrift 1999 6 maanden
-Bert Dietz Vlag van Duitsland Duitsland EPO 1994-1998
-Laurent Dufaux Vlag van Zwitserland Zwitserland EPO 1998 1 jaar
-Francesco Casagrande Vlag van Italië Italië Testosteron 1998 9 maanden
-Dario Frigo Vlag van Italië Italië EPO 2001, 2005 6 maanden
-Charly Gaul Vlag van Luxemburg Luxemburg 1959
-Philippe Gaumont Vlag van Frankrijk Frankrijk EPO, nandrolon, amfetamine 1996, 1998, 1999
-Aitor Gonzalez Vlag van Spanje Spanje anabolica 2005 2 jaar
-Ivan Gotti Vlag van Italië Italië EPO 1995-1996
-Bo Hamburger Vlag van Denemarken Denemarken EPO Jaren ’90
-Tyler Hamilton Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten Bloeddoping 2004 2 jaar
-Roberto Heras Vlag van Spanje Spanje EPO 2005 2 jaar
-Danilo Hondo Vlag van Duitsland Duitsland Carphedon (amfetamine) 2005 1 jaar
-Marc Lotz Vlag van Nederland Nederland EPO 30 mei 2005 2 jaar
-Eddy Merckx Vlag van België België Amfetamines 2 juni 1969
-David Millar Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk EPO 25 juni 2004 2 jaar
-Johan Museeuw Vlag van België België Aranesp 2004 2 jaar
-Christophe Moreau Vlag van Frankrijk Frankrijk EPO, anabole steroïden 1998 6 maanden
-Floyd Landis Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten Testosteron 20 juli 2006
-Pjotr Oegroemov Vlag van Letland Letland EPO 1994-1995
-Abraham Olano Vlag van Spanje Spanje Cafeïne 1994
-Marco Pantani Vlag van Italië Italië EPO, insuline 1999-2002 8 maanden
-Bjarne Riis Vlag van Denemarken Denemarken EPO 1993-1998
-Raimondas Rumsas Vlag van Litouwen Litouwen EPO, testosteron 2002 1 jaar
-Tom Simpson Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Amfetamines 13 juli 1967
-Jesper Skibby Vlag van Denemarken Denemarken EPO, anabole steroïden 1991-1993
-Gert-Jan Theunisse Vlag van Nederland Nederland Testosteron 1990 6 maanden
-Jan Ullrich Vlag van Duitsland Duitsland EPO, Bloeddoping 1996-1997, 2006
-Frank Vandenbroucke Vlag van België België EPO, clenbuterol, testosteron, amfetamines 1999, 2002 6 maanden
-Richard Virenque Vlag van Frankrijk Frankrijk EPO 1998 1 jaar
-Erik Zabel Vlag van Duitsland Duitsland EPO 1997 Nooit geschorst
-Joop Zoetemelk Vlag van Nederland Nederland 1977, 1979
-Alex Zülle Vlag van Zwitserland Zwitserland EPO 1998 1 jaa